
SENASTE NYTT
Årsmöte 2024 har avhållits
Den 14:e juli avhöll VYS årsmöte som samlade ett 115-tal medlemmar. Mötet avhölls denna gång på Ystad Saltsjöbad där man gjorde stora ansträngningar för att skapa en trivsam miljö med go fika för mötesdeltagarna.
Förhoppningsvis har du kunnat ta del av mötesutskicket – i form av Sandskogsnytt 1-2 –i god tid inför mötet; antingen genom posten eller via denna hemsida.
De stadgeenliga punkterna avhandlades och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Styrelsen informerade om att rättsläget nu är klart för en av våra eviga frågor: komplementbyggnad 10 m2 enligt områdesbestämmelserna resp Friggebod om 15 m2 enligt Plan-och Bygglagen.
Mötet beslutade också att i ett ”första beslut” acceptera de av styrelsen föreslagna ändringarna till föreningens stadgar. För att förändringarna ska äga giltighet krävs ett andra stämmobeslut, planerat att tas 2025. Långa ledtider för att ändra i stadgarna, således.
Mötesdeltagarna informerades även om aktuella trafikfrågor, hamnbuller samt skogsskötsel.
Mötet avslutades med en uppskattad betraktelse av Ingeborg Albrecht Svensson kring Ystad Sandskog och stranden.
Mötesprotokollet kommer att publiceras på denna hemsida inom kort.
Frivillig insats för stranden
Ett antal VYS-medlemmar hörsammade kommunens upprop om frivillig insats för att plantera dyngräs längs vissa strandavsnitt mellan bryggorna.
Tillsammans med kommunen försöker vi göra en positiv skillnad för utvecklingen av en attraktiv, naturlig och motståndskraftig strand.
Ett 25-tal frivilliga mötte upp på morgonen för genomgång av kommunens representanter. Plantering tog vid och halvvägs genom jobbet unnade deltagarna sig en välförtjänt arbetspaus.
Tyvärr inramades jobbet av kraftig vind och sporadiskt regn men det var inget som påverkade entusiasmen eller humöret. Och undan gick det! De spröda plantorna – enligt uppgift 2000 stycken planterades på under två timmar. Bra jobbat – alla!
Från kommunen har vi mottagit uppskattande ord för vår insats:
“Hej!
Jag och mina kollegor på parkenheten vill framföra vårt varmaste tack till alla som kom och hjälpte till med planteringen av dyngräns på stränderna förra veckan. Det gick otroligt snabbt och smidigt och alla var så engagerade och intresserade. Det var helt enkelt en fröjd att samarbeta med er!
Nu hoppas vi att vi har fått 20 ambassadörer som kan tala för naturbaserade åtgärder och som har fått lite mer kunskap om hur vi kan förvalta vår kust på bästa sätt.
Tack igen!
Mona Skoog, Miljö- och klimatstrateg
Ystads kommun”
Upprop för frivillig insats!
Ystads kommun planerar återställningsåtgärder i Ystad Sandskog och man behöver hjälp med detta!
För att återställa skador i sanddynerna och gynna uppbyggnaden av nya sanddyner på stranden planerar kommunen att plantera dyngräs mellan bryggorna i Ystad Sandskog. Nu undrar man via Villaägareföreningen om du som har koppling till Sandskogen kan tänka dig att hjälpa till? Sanddynerna utgör ett otroligt bra skydd mot både erosion och översvämning, något som blev tydligt under stormen Babet.
Tillsammans med kommunen kan vi göra stor skillnad för utvecklingen av en naturlig och motståndskraftig strand. Plantering har tidigare skett både vid reningsverket i väster och vid Löderups strandbad med hjälp av frivilliga krafter, så nu hoppas man kunna få hjälp av boende och arrendatorer i Ystad Sandskog.
Den som har lust och möjlighet att lägga ner någon timme på att hjälpa till att förbättra skyddet av vår fina strand samlas Onsdagen den 5 juni kl. 09.00 vid parkeringen på Fritidsvägen (intill Fritidsbaren). På plats kommer det att finnas personal från kommunen för att leda arbetet. Ingen föranmälan behövs.
Tips!
1. Klä dig efter väder – det blåser alltid lite på stranden och jobbet behöver utföras även om det skulle råka bli dåligt väder. Om det blir en solig dag kan det vara bra med solskydd.
2. Ta med lite fika – det är gott att pausa med en kopp kaffe och en macka under ett jobbpass på gissningsvis 4 -5 timmar.
3. Ta med en liten planteringsspade – kommunens medarbetare visar hur man planterar på bästa sätt för att inte slita på kroppen för mycket. Om du har svårt att böja dig, kan en större spade och en medhjälpare också funka.
4. Ta med en kompis eller familjemedlem – ju fler vi är desto snabbare går det.
Hoppas att vi ses! Det här kan bli en kul dag där vi tillsammans med kommunen gör en insats för Ystads Sandskog.
Kontakter:
Mona Skoog, Miljö- och klimatstrateg, Ystads kommun, 0411-57 72 17
Percy Gustavsson, Villaägareföreningen Ystads Sandskog, 070 338 85 59
Försenade arrendefakturor
Fastighetsavdelningen på Ystad kommun har kontaktat VYS och meddelar att årets utskick av arrendefakturor är försenat:
“Tyvärr har årets arrendefakturor blivit försenade pga strul med uppgradering av vårt faktureringsprogram och sedan med vår utskriftsleverantör. Avierna bör vara arrendatorerna tillhanda i början av v 22 (27-31 maj).
Förfallodatum på avierna är satt till 2024-05-31 men pga. av förseningen senareläggs förfallodatum till 2024-06-16.
En förbättring efter vår uppgradering av faktureringsprogrammet är att man kan få e-faktura alt faktura via mail from 2025.
Vid ev frågor kring fakturorna, ring 0411-577 319 / 0411-577 207.
Vi ber om ursäkt för strulet!”
Mao 16 dagars respit med inbetalningen!
Landsvägslöpning i Sandskogen
Skånska mästerskapen i landsvägslöpning 10 km
Landsvägslopp längs vissa vägar i Sandskogen kommer att äga rum söndagen den 14 april 2024 mellan klockan 11.00 och 13.00. Huvudsakligen kommer området öster om campingplatsen att beröras (Skarpskytte-, Skogsgrinds-, Jakt- och Militärvägen samt Måndalen). Start och målgång sker vid skjutbanan och Soldattorpet.
Arrangör är YIF Friidrott och man tackar för trafikanternas tålamod och förståelse för trafikbegränsningar under tävlingen.
Passa på att kika på tävlingen och stötta de 100 tävlande med muntra tillrop - c:a 10 av deltagarna har YIF som hemmaklubb!
Komplementbyggnader i Sandskogen: Avslag på överklagan!
Baserat på en överklagan har Förvaltningsrätten i Malmö nu avslutat en s.k. laglighetsprövning av ett beslut taget i Ystads kommun avseende att erbjuda de arrendatorer i Sandskogen som så önskar ett tilläggsavtal som möjliggör en komplementbyggnad på 15 kvm i stället för nuvarande 10 kvm.
Överklagan avslås av Förvaltningsrätten.
Vad händer nu?
Närmast kommer kommunen nu att förbereda information till arrendatorerna samt kvalitetssäkra arbetsgången vid hantering av de ansökningar som skickas in.
Vi återkommer med mer information på denna plats så snart mer information föreligger.
Dags att betala medlemsavgift 2024
Hej stugägare i Sandskogen,
Just i dessa dagar med snö, rusk och minusgrader kan det vara svårt att
tänka sig att vi snart kommer att uppleva en ny, trivsam säsong i
Sandskogen. Oxveckornas gråtrista mörker och regn börjat trots allt
brytas upp av allt fler soliga dagar.
Parkförvaltningen på Ystad kommun bidrar på sitt sätt i
säsongsförberedelserna genom en årlig gallring och uppsnyggning av
skogsmarken. Parallellt pågår nedtagning av sådana träd som vi stugägare
bett att få avlägsnade. Längs järnvägen genom skogen pågår ett
omfattande trädsäkringsprojekt för att minska vindkänsligheten för
tågtrafiken.
Det finns absolut hopp om en ny fantastisk säsong i Sandskogen och
kanske är det dags för dig att redan nu titta till din stuga efter
vinterns härjningar och så sakteliga börja fundera på ”våröppning”?
Sist en vänlig påminnelse: Du som ännu inte hunnit betala in din
årsavgift 2024 till Villaägarföreningen kan göra det redan nu så slipper
du tänka mer på den saken…
Avgiften är som tidigare 100:- och detaljerade instruktioner återfinns under fliken ”Medlemsavgifter” på vår hemsida VYS.se
Lycka till med betalningen och tänk på att snart kör vi igång en ny säsong i härliga Sandskogen!
Bästa hälsningar från Styrelsen
Trädsäkring längs järnvägssträckan genom Sandskogen
Trafikverket genomför nu trädsäkring längs järnvägen mellan Ystad och Simrishamn. Under december 2023 började de inne i Ystad och arbetet fortsätter nu österut. När trädsäkringen är klar kommer järnvägen hållas öppen vid högre vindstyrkor än den gör i dagsläget.
Arboristfirman ProArb utför trädsäkringen och de använder endast mindre utrustning som går att transportera på vanliga bilsläp. Arboristerna kommer på ett eller annat sätt hantera alla de träd, inom tjugo meter från järnvägsspårets mitt, som de bedömer utgör en risk nu eller inom femton år. Vissa träd kommer beskäras, andra kapas eller avverkas helt och en del träd kommer lämnas orörda till exempel om de lutar bort från spåret.
Mycket av materialet kommer att lämnas på platsen antingen som flis eller som faunadepåer. Detta för att försöka spara eller skapa mer biologisk mångfald
Större mängder material som inte kan lämnas kommer att transporteras bort men räkna med att det kan bli liggande ett tag innan det blir bortforslat. Inom stugområdet kommer det inte lämnas några faunadepåer i närheten av stugorna utan bara där det bedöms inte störa arrendatorerna. Det mesta av det nedsågade materialet transporteras alltså bort från ställen nära stugorna. Högstammar skapas generellt även inom stugområdet där arboristfirman bedömer att de i ett senare skede inte utgör någon risk.
Kontaktperson för trädfällningen på Ystads kommun är Martin Hagberg, Parkenheten
Läs mer om trädfällning generellt på Trafikverkets hemsida.